Denna webbplats använder cookies för att vi ska kunna ge dig den bästa möjliga användarupplevelsen. Cookieinformation lagras i din webbläsare och utför funktioner som att känna igen dig när du återvänder till vår webbplats och hjälpa vårt team att förstå vilka delar av webbplatsen du tycker är mest intressanta och användbara.

2025.04.15
”Vi vill samla alla frågor kopplat till hållbarhet som branschen arbetar med”
TK Hållbarhet är en teknisk kommitté inom Swetic som samlar hållbarhetsfrågor från medlemsföretagen och arbetar för att stärka branschens hållbarhetsperspektiv. Herman Fahlström, sammankallande, berättar om kommitténs syfte, aktuella frågor och hur Swetics medlemmar kan bidra i kommande EU-regelverk inom hållbarhet, som exempelvis EU:s Omnibus-förslag som syftar till att förenkla hållbarhetsrapporteringen och stärka konkurrenskraften för företag inom EU.
Kan du berätta om TK Hållbarhets syfte och mål?
– TK Hållbarhet är en samarbetsgrupp i Swetic där vi vill samla alla frågor kopplat till hållbarhet som branschen arbetar med. Hållbarhet är ett vitt begrepp och vi vill med denna tekniska kommitté hitta de aktuella frågor som rör vår bransch där vi kan vara med och påverka. Den tekniska kommittén startade våren 2024 efter att en mindre lite mer löst sammanhållen grupp genomfört ett arbete gällande CSRD där vi inom SWETIC drev en påverkanskampanj under hösten 2023 för att få certifieringsföretagen att få möjlighet att verifiera hållbarhetsrapporter. Just nu samlar vi medlemmar från Bureau Veritas, DNV, Intertek, Kiwa, RISE, Qvalify, A3Cert, DEKRA Industrial och HS Certifiering.

Vilka frågor är relevanta för TK Hållbarhet just nu?
– Förstås fortsatt övervakning av CSRD förstås, särskilt nu med förändringarna inom denna och övrig lagsstiftning. Men vi följer också utvecklingen inom standardiseringsarbetet kopplat till hållbarhet för att se om vi behöver genomföra gemensam marknadsföring eller tolkningar. Vi hade ju tex tillägget av ”beaktande av klimatförändringar” kopplat till flertalet ledningssystemstandarder, och vi har diskuterat framdriften av standarden för FN:s hållbarshetsmål, ISO 53001 som är på gång.
Nu har EU:s Omnibusförslag gällande hållbarhetsrapporteringen kommit. Vad innebär det och hur påverkar det företagen och branschen?
– EU-kommissionen har lagt fram ett förslag för att minska de administrativa bördorna för företag. Detta kallas för Omnibus-paketet och det är rapporteringen som står i centrum för dessa förslag. Förslagen är ännu inte antagna, men riktningen är satt så det kan ske inom 6–9 månader
Omnibus föreslår att CSRD-baserad rapportering ändras så här:
- Företag som rapporterar i våg 1 (2024) måste fortsätta rapportera under de kommande 2 åren
- Gränser för rapportering för företag i våg 2 (2025) och 3 (2026) har höjts till 1 000 anställda och rapporteringen kommer att skjutas upp med 2 år
- Informationsförfrågningar som sprids uppåt eller nedåt i värdekedjan måste nu göras på ett mer kontrollerat sätt, och begränsat till de uppgifter som krävs i rapporteringsstandarden för frivilliga små och medelstora företag (VSME)
- De europeiska standarderna för hållbarhetsrapportering (ESRS) kommer att revideras och förenklas
- Sektorsspecifika standarder kommer inte att krävas i framtiden.
- Endast begränsad säkerhet krävs, det kommer inte att ske någon övergång till rimlig säkerhet senare.
Detta kommer ju att förändra bilden rejält för hur många företag som faktiskt blir påverkade och det in sin tur hur stort behovet kommer att vara i närtid för stöd i verifieringar.