2025.01.23

”Det är sällan en arbetsdag är den andra lik”

Patrik Nilsson är teknisk expert på lyftanordningar inom industri och har arbetat som besiktningsman i över tjugo år. TIC-branschen erbjuder en stimulerande och meningsfull karriär för den som har teknisk kompetens, är lyhörd för kundernas behov och har en god förståelse för regelverket.

Hej Patrik, vad har du för bakgrund och utbildning som har lett till det jobb du har idag?

– Jag läste en tvåårig teknisk utbildning på gymnasiet och gick bakvägen kan man säga. Vid denna tid krävde Swedac att utbildningen för att bli besiktningsingenjör skulle motsvara gymnasieingenjörsnivå eller likvärdigt. Efter gymnasiet arbetade jag på Kockums där jag fick upp ögonen för lyft. Jag hade en tjänst som Krankontrollant och hade lyftansvaret för lyftanordningar mellan 100 kg – 500 ton och fick då kontakt med ett av företagen i branschen, och blev efter några år anställd. Jag gick ett antal interna kurser, där teori och praktik varvades, tills jag fick ut min första befogenhet. Nu har jag arbetat som besiktningsman på lyftande utrustning i över tjugo år. Har fyllt på med fler befogenheter, och så klart mer erfarenhet. Att inte stå stilla i sin utveckling och att hela tiden ha en möjlighet att välja väg för sin egen framtid i jobbet som besiktningsingenjör. Gå vidare inom lyft, bygg eller inom hissobjekt. Öka på sina befogenheter och få göra mer avancerade besiktningar. Allt med hjälp av interna utbildningar, styrt av regelverk, och praktik med kollegor.

Vad ingår i dina arbetsuppgifter?

– I mitt dagliga arbete följer jag Arbetsmiljöverkets författningssamling 2023:11 kapitel 13 i det dagliga arbetet arbetar jag med besiktning av lyftande utrustning, som kranar, traverser, fordonslyftar, tillsynshissar, och så vidare. Jag är även skyddsombud, och mentor för nyanställda samt håller i utbildningar i last- och lyftsäkerhet. Har även en platts i företagets teknikråd, där har jag ansvar för industri och vindkraftsfrågor. Det är sällan en arbetsdag är den andra lik.

Varför har du valt att arbeta inom TIC-branschen?

– Det har varit en krokig väg. Jag ville ursprungligen bli polis men behövde komplettera min gymnasieutbildning med ett par ämnen. Men var skoltrött och hade en timanställning inom vården. Tog ett sabbatsår från studierna. Jag fick sedan arbete på Kockums och fick upp ögonen för branschen och yrket. Jag tyckte det var intressant och hörde mig för hur möjligheterna att arbeta som besiktningsingenjör såg ut.

När jag började så var kravet för likvärdigt till gymnasieingenjör att man läst matematik C på gymnasiet samt har några års arbetslivserfarenhet inom något av områdena företaget arbetar med. Det är viktigt att man förstår hur det tekniska fungerar och hänger ihop. Grundkurs för befogenhet till Lyft-1 och Hiss-1 går de flesta, sedan bygger man på.

Vilka egenskaper tror du är viktiga för den rollen du har?

– Det absolut viktigaste är tekniskt kunnande, lyhördhet mot kunder och förstående för regelverket. Att arbeta på ett säkert sätt utan att ta risker, inte vara rädd för höjder.

Hur skulle du beskriva TIC-branschen med egna ord?

–  Det är en utmanade bransch. Den är styrt av ett regelverk, men det är ett brett regelverk, med olika typer av besiktningar som ska utföras. Det är därför tekniskt kunnande är viktigt, så att den bedömning som görs vid var besiktning blir riktig och för kunden resultatet förståeligt. I min roll som besiktningsingenjör besiktar jag många olika typer av teknisk utrustning. Det är ett förbaskat roligt jobb! Kommer man rätt in i detta så har man i princip ett jobb man kan stanna i hela arbetslivet.

Läs mer om branschen på Swetics karriärsida.